tirsdag 5. mai 2015

Dyptrykk, koldnål



Vi fikk en grafikkoppgave hvor vi skulle bruke trykketeknikken dyptrykk, med koldnål.
Et dyptrykk er et trykk utført på en metallisk plate, hvor motivet enten er etset ut med en syre eller skjært ut ved hjelp av en koldnål, eventuelt andre redskaper.

Alle fikk utdelt hver sin sinkplate, som vi skulle skjære ut trykket med koldnål. Vi pusset sinkplaten med en metallfil, for å få platen helt kvadratisk og avrundet på kantene. 

Temaet for trykket var afrikanske dyr i kombinasjon med andre elementer, former, flater og tekst. Vi fant inspirasjon og bilder på nett, og lagde en skisse, på enten photoshop eller for hånd.
Her er noen av mine skisser:





Vi måtte speilvende skissen, for at ikke trykket skulle bli speilvendt. Så overførte skissen på sinkplaten ved hjelp av blåpapir. Deretter brukte vi koldnålen for å skjære ut og skravere på platen.


Da utskjæringen var ferdig smurte vi tynt med sverte over hele platen, vi gnidde med sirkelbevegelser på platen ved hjelp av en nylonsstrømpebukse, så sverten skulle komme godt ned i sprekkene. Avispapiret brukte vi for å tørke av overflødig sverte, som ikke var i sprekkene. Det er viktig at avispapiret er brettet fint, og ikke knurvet. Vi trykket flere ganger, og bearbeidet platen underveis, ved og skjære videre med koldnål.
 Det er viktig at papiret vi trykker på er litt fuktig når vi sender det igjennom grafikkpressen, for å få et fint trykk. Før vi hengte trykkene opp lagde vi passpartout, for å vise trykkene fram på en fin måte.


Disse trykkene er inspirert av noen etsningstrykk av Inger Sitter, men mest av Afrika og afrikanske dyr. På trykkene er det en lemurhale, sebraprint, sirkel som skal være et bilde på savannen og kvadrater som går over til å være giraffprint, som gir en følelse og som skal symbolisere Afrika.

Det ene trykke har rene flater og står i stor kontrast med linjene i trykket, det andre trykket har mere gråtoner i flatene, noe som for meg gjør trykket mere spennende. 
Jeg er fornøyd med det ferdige resultatet og oppgaven. Har lært mye nytt innenfor dyptrykk med koldnål, og syntes det var en utfordrende men spennende oppgave.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar