torsdag 3. april 2014

Rytme, bevegelse og ordtak

Rytme er et objekt, form eller farge som gjentar seg i et bilde.

ISO: 100 blender: 8,0 lukkertid: 1/100
ISO er "filmens" lysfølsomhet og her har jeg brukt ISO 100 som man kan bruke ved sterkt sollys, når det for eksempel er snø ute. Blender avgjør hvor mye lys som slipper inn på "filmen". Jeg har stor blender(lite tall i displayet).Stor blender slipper inn mye lys. Kun det som er nært oss blir skarpt. Lukkertiden er hvor lang tid lyset skal eksponeres og her er det en kort lukkertid. 

I dette bildet så er det bil som er objektet og formen som gjentar seg i bildet. Noen farger gjentar seg også. Utsnittet er totalutsnitt, man får med seg mye på bildet. Det er en diagonal linje som leder oss inn i bildet og gir oss en følelse av dybde. Perspektivet er normalperspektiv fordi kameraet er omtrent i øyehøyde. Det er størrelseskontraster i bildet. Jo lengre avstand bilene er, jo mindre blir dem. 

Det er også kontrast i fargene. Skyggene står i kontrast med det hvite og gir en lys/mørk kontrast. Det er også en varm/kald kontrast, spesielt med den varme rødfargen og den kalde blåfargen. Den sterke rødfagen på bilen i midten gir ett blikkfang, det gjør også de blå bilene litt lengre ned.Bevegelse er et element som kan skape dynamikk i et bilde.

ISO: 800 blender: 36,0 lukkertid: 1/15
Dette bilde har høy ISO og liten blender som slipper inn lite lys. Det er brukt lang lukkertid som har resultert i et uklart motiv (bevegelsesuskarphet), men jeg likte dette bilde fordi det passet til ordet bevegelse. Bevegelsen skaper en følelse av fremdrift, liv og spenning. Man ser at dette er en bil i fart og naturen rundt er ganske skarp. Veien gir diagonale linjer som også kan uttrykke bevegelse, hastighet og dynamikk. Linjene og retningen på bilen fører blikket i bilens retning. Utsnittet er et totalutsnitt.

Dette bilde har en lys/mørk kontrast. Det er stor kontrast mellom det svarte og det hvite. Bilde gir en følelse av kulde på grunn av det hvite.


"Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves." 
Dette er et ordtak jeg liker, fordi det stemmer. Jeg tok et bilde som passet til ordtaket. Ei lita jente (Atina) som har ventet lenge på å få sjokoladekake og fikk det til slutt. Hun ventet ikke forgjeves. 

ISO: 400 blender: 4,5 lukkertid: 1/60 

Dette bilde er tatt med innstillingen portrett. ISO er 400, som man kan bruke inne og ute. Det er brukt stor blender som slipper inn mye lys. Det som er nært oss blir skarpt. Stor blender blir ofte brukt på portrett. 

Bildet er et nærutsnitt og jenta er plassert i midten. Hun er vertikal og det skaper ro. Bilde er balansert og harmonisk.
Det er stor fargekontrast. Bakgrunnen er kald og står i kontrast med jenta. Hun kommer frem i bilde på grunn av de varme fargene. Skriften er svart, og står i kontrast med det fargerike bilde.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar