torsdag 3. september 2015

Street Art Tiril

Siden temaet er street-art, er det kanskje greit å legge frem forskjeller mellom street-art og "tagging".
Street-art er moderne gatekunst, som mange ukjente eller kjente kunstnere benytter seg av for å kommunisere med folk. Kunstverkene omtaler ofte politikk, men kan også være uten mening. Det er mange måter å lage street-art på. Folk flest bruker spraymaling på frihånd, kritt, eller sprayet på en vegg med sjablonger som viser både motiver eller utskåret tekst.

Street-art blir ofte forvekslet med tagging. Tagging i seg selv er som oftest hærverk, som kan brukes som en slags krigføring mellom gjenger og individuelle gjenmedlemmer. Tagging blir også laget på frihånd, og som regel på veldig kort tid, uten sjablonger. 


Bildet som blir vist her, inngår i street-art kategorien, og er malt av en ukjent kunstner i Sulitjelma. Verket er vanskelig å tolke, og det ser ikke ut som om det er noen politisk mening med det. 
Meningen bak kunsten kan være at vi bruker teknologi for å slippe unna virkeligheten.

Man kan si at det gamle gruvedistriktet i Sulitjelma er et blankt lerret for gatekunstnere. Store, forlatte bygninger gir mange muligheter for forskjellig kunst i forskjellige størrelser. Dette vises gjennom de andre kunstverkene, som vises på atl fra store betongvegger til mindre rustne rør, som i bildet over. 
Min oplevelse av byen var som en myriade av forskjellige motiver, følelser og inspirasjon. For å ikke snakke om tanker, som om hvor lang tid de forskjellige kunstnerne har brukt på ett av verkene, hva som fikk dem til å akkurat velge motivet, og hva meningen var bak dem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar