torsdag 3. september 2015

Street-art Lise

Torsdag den 27.08.2015 dro vi til Sulitjelma  for å se på Up North Festivalen 2015. Up North festivalen feirer urban kunst, der sju nasjonale og internasjonal kunstnere fikk sette sitt preg på gruvelandsbyen i form av Street-art. "Street-art" også oversatt til gatekunst på norsk, kommer ofte ubestilt og ulovlig  på hus fasader og andre steder i byområder. Men her i Sulitjelma var dette bestilt i et prosjekt for å løfte frem den ellers nesten forlatte gruvebyen.

Det Street-art bildet som tok min oppmerksomhet er dette verket av den spanske kunstneren Gonzalo Borondo. Det som muligens skiller dette verker fra de andre verkene jeg har sett i Sulitjelma er måten bildet er laget på. I stede for de tradisjonelle enkle formene og klarer linjene som man ofte ser i Street-art er dette verket som et maleri malt på en murvegg. Det jeg tror kunstneren prøver å formidle igjennom dette verket er hva Up North handler om, nemlig å bruke den gamle forlatte gruvebyen til å skape noe nytt som vil løfte tettstedet frem. Du tar det som allerede er der å gjør det til noe nytt. Og det er akkurat dette du kan se i verket til Borondo. For å få en til person må man låne ansiktet til den andre personen.

Turen til Sulitjelma var veldig spennende. Det ellers litt glemte  lokalsamfunnet ble til en kunstutstilling uten om det vanlige. Der natur og bebyggelse var en del av verkene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar