torsdag 3. september 2015

Street-Art - Eline

Vi dro til Sulitjelma for å se på verkene fra street-art-festivalen 'Up North' som ble arrangert der med internasjonale 'writere' (street art kunstnere) fra Norge, Spania og Polen.


Mitt utvalgte bilde er det Bodøs egen Stein som har laget. På bildet ser vi en mann med stjernelue så vi antar at det er en same. Han bærer en sekk på ryggen og et flagg med Nordlands fylkesvåpen.

Stein er jo kjent for å komme med verk som kritiserer samfunnet, og dette er nok ikke et unntak. Det virker som om samen er oppgitt og på tur til å dra sin kos. Dette kan knyttes til at Sulitjelma er et opprinnelig samisk sted, men samene har fått en svekket betydning i tettstedet opp gjennom årene. Det kan også kobles til den generelle dårlige behandlingen av samer i Nordland og Norge. Dette verket tilfaller kategorien politisk street art, hvor 'writere' lager kunsten for å si noe om samfunnet.

Sulitjelma er veldig fraflyttet i dag, en følge av gruvedriftstansen i 1991. Så godt som alle bygningene på industriområdet er fraflyttet og nærmest løpt fra, men inventaret er fortsatt i, noe som gir en veldig følelse av at det er en spøkelsesby.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar